Preturi ITP Timisoara

RON150
  • Revenire: GRATUIT

RON120
  • Revenire: GRATUIT

RON170
  • Revenire: GRATUIT

RON120
  • Revenire: GRATUIT

RON150
  • Revenire: GRATUIT

Cum trec de ITP
  • Identificare autovehicul, verificare serii şasiu şi motor
  • Prelevare imagine l
  • Completarea raportului de inspecţie a autovehiculului
  • Verificare parbriz, lunetă, geamuri, oglinzi, scaune, cabina, sisteme interioare, dotări, verificat adâncime profil anvelope şi presiunea din roţi cu manometrul
  • Verificare funcţionare lumini şi controlul cu aparatul de reglat faruri: Lujan model LH5404
  • Funcţionare ştergătoare parbriz şi lunetă, spălător parbriz
  • Verificare etanseitate circuit evacuare şi controlul emisiilor poluante cu aparatura din dotare: Analizor + Opacimetru
  • Verificat frana pe standul cu role + cantarire
  • Prelevare imagine 2,3,4
  • Vizitare din canal
  • Stare fixare, etanseitate, jocuri, direcţie. Frane, transmisie, suspensie, punte faţa si spate. Evacuare, alimentare, structura de rezistenta. Motor.
  • Centralizare datelor şi aplicarea foliei de securitate pe anexa C.I. şi a rovignetei pe număr (dacă este cazul).

Legislatie ITP

 

1. Ce este ITP-ul ?

Inspectia tehnica periodica este necesara pentru a pune in circulatie si utiliza pe drumurile publice un vehicul inmatriculat sau inregistrat in Romania.

Art. 1 din OG 81/2000 prevede :

Art. 1 Vehiculele inmatriculate sau inregistrate in Romania pot circula si pot fi utilizate pe drumurile publice din Romania numai daca starea lor tehnica este conforma cu Reglementarile privind certificarea incadrarii vehiculelor inmatriculate sau inregistrate in normele tehnice privind siguranta circulatiei rutiere, protectia mediului si in categoria de folosinta conform destinatiei, prin inspectia tehnica periodica, adoptate prin ordin al ministrului transporturilor.

2. ITP anual pentru autovehiculele care au o vechime de cel putin 12 ani ?

Da, autovehiculele care au o vechime de cel putin 12 ani se supun inspectiei tehnice periodice anual. Prevederea a fost adapotata prin Legea 260/2017 ce a modificat articolul 3 din OG 81/2000.

Art. 2 lit. b) din OG 81/2000 modificata prin Legea 260/2017 prevede :

b) autovehicule destinate transportului de persoane care au, in afara locului conducatorului, cel mult 8 locuri pe scaune, la 2 ani, respectiv la 1 an in cazul autovehiculelor care au o vechime de cel putin 12 ani, cu exceptia vehiculelor de interes istoric;

3. Este obligatoriu ITP-ul pentru un autovehicul nefolosit ?

Daca nu se utilizeaza vehiculul nu este obligatorie inspectia tehnica periodica valabila insa este posibila suspendarea inmatricularii daca aceasta expira.

4. ITP expirat ! Se poate suspenda inmatricularea ?

Da, inmatricularea unui vehicul poate fi suspendata pentru detinerea inspectiei tehnice periodice expirate. Pentru mai multe detalii se poate consulta pagina Suspendarea inmatricularii la data expirarii/anularii ITP-ului.

5. Cand se face prima inspectie tehnica periodica pentru un autovehicul nou ?

Conform ultimelor modificari legislative inspectie tehnica periodica pentru un autovehicul nou se realizeaza la 3 ani.

Art. 2 alin. (31) din OG 81/2000 modificata prin Legea 260/2017 prevede :

(31) Autovehiculele destinate transportului de persoane care au, in afara locului conducatorului, cel mult 8 locuri pe scaune se supun primei inspectii tehnice periodice la 3 ani, daca la data primei inmatriculari in Romania au fost noi.

6. Deficiente minore, majore si periculoase

Legea 260/2017 introduce in procesul de realizare a inspectiei tehnice periodice lista deficientelor posibile si a gradului de gravitate asociat acestora pornind de la deficiente minore pana la deficiente majore.

Art. 2 alin. (10) din OG 81/2000 modificata prin Legea 260/2017 prevede :

a) deficiente minore – deficientele care nu au un efect semnificativ asupra sigurantei vehiculului sau impact asupra mediului, precum si alte neconformitati minore;

b) deficiente majore – deficientele susceptibile sa compromita siguranta vehiculului, sa aiba impact asupra mediului sau sa ii puna in pericol pe ceilalti participanti la trafic, precum si alte neconformitati mai importante;

c) deficiente periculoase – deficientele care constituie un risc direct si imediat la adresa sigurantei rutiere sau care au impact asupra mediului.

7. Autovehiculul are o deficienta minora dar si una majora. La ce categorie va fi clasificat ?

Autovehiculul va fi clasificat in categoria care corespunde deficientei mai grave.

Art. 2 alin. (11) din OG 81/2000 modificata prin Legea 260/2017 prevede :

(11) Un vehicul care prezinta deficiente incadrabile la mai mult de o categorie de deficiente dintre cele prevazute la alin. (10) este clasificat in categoria care corespunde deficientei mai grave. Un vehicul care prezinta mai multe deficiente la acelasi element inspectat poate fi clasificat in categoria imediat superioara de gravitate daca se poate demonstra ca efectul combinat al acestor deficiente ar genera un risc mai mare la adresa sigurantei rutiere.

8. Cand se considera inspectia tehnica periodica trecuta sau nu ?

Art. 6 alin. (6) – (8) din OG 81/2000 modificata prin Legea 260/2017 prevad :

(6) In cazul in care la inspectia tehnica periodica se constata doar deficiente minore, se considera ca inspectia a fost trecuta, iar vehiculul nu mai este supus din nou inspectiei.

(7) In cazul in care la inspectia tehnica periodica se constata deficiente majore, se considera ca inspectia nu a fost trecuta. Este necesara o noua inspectie a vehiculului in maximum 30 de zile de la inspectia initiala.

(8) In cazul in care la inspectia tehnica periodica se constata deficiente periculoase, se considera ca inspec?ia nu a fost trecuta. Este necesara o noua inspectie a vehiculului in maximum 30 de zile de la inspectia initiala.

Cea mai buna statie ITP din Timisoara. Calitate, profesionalism si serviabilitate. Locatie excelenta, usor accesibila. Se respecta programarile. Rapid si eficient cu preturi accesibile. Recomand cu incredere.

Șerban Cristea Avatar Șerban Cristea
December 24, 2023

Excelente servicii

Ovidiu Parpucea Avatar Ovidiu Parpucea
March 7, 2023

Recomand cu drag. Profesionalism si oameni faini

Klaudia Szeidert Avatar Klaudia Szeidert
February 7, 2023

Am facut verificarea ITP aici. Domnul se misca rapid si eficient. Timpul de asteptare este unul forte mic. Recomand.

Bianca Radulescu Avatar Bianca Radulescu
June 7, 2023
Call Now ButtonSuna pentru ITP!

sunt de acord sa apar in statisticile websitului, ca vizitator.